top of page

בתרגילי עמדות המשתתפים נוקטים עמדה אישית ובוחנים אותה על רקע עמדותיהם של חבריהם לקבוצה. תרגילי עמדות מפתחים חשיבה ביקורתית, מטה-קוגניטיבית, התבוננות תוך-אישית ומיומנויות בין-אישיות.

Anchor 1

תרגילי דירוג

בתרגילי דירוג, המשתתפים נדרשים להפעיל שיקול דעת ולדרג את פריטי הרשימה על-פי סדר עדיפות.  לאחר הדירוג האישי, נערך דירוג קבוצתי. במהלכו מתקיים משא ומתן, שעיקרו העלאת נימוקים לסדרי הקדימויות השונים. 

הנימוקים חשובים יותר מן הדירוג עצמו, שהוא למעשה טריגר לפעילות. החשיבה כיצד לנמק את סדרי העדיפויות ולטעון בזכות העמדות השונות היא הבסיס להבהרת העמדות. כאשר מספר המשתתפים גדול, אפשר לפעול בצוותים קטנים במקביל.

פעילות לדוגמה

תרגילי רצף

תרגילים אלה מאפשרים הגדרת עמדה אישית על פני רצף בנושאים השנויים במחלוקת, בהתרחקות מחשיבה דיכוטומית – הנפוצה במצבי מחלוקת – שבה יש נטייה להקצין עמדות ולהגן עליהן בלהט.

במהלך תרגילי הרצף, המשתתפים מתבקשים למקם עצמם על פני קו הרצף, הנמתח בין שתי עמדות מקוטבות. מתודה זו מתאימה לקבוצה קטנה. לכל היגד יש להקדיש 10-5 דקות דיון, לפי מידת העניין שהוא מעורר.

פעילות לדוגמה

פעילות נוספת לדוגמה

Anchor 2
Anchor 3

משחקי היגדים

מתודה זו מתאימה לדיון בנושאים שעל סדר היום הציבורי ובסוגיות חברתיות וערכיות השנויות במחלוקת. יתרונה של מתודה זו ביכולתה להקיף כמה היבטים של הנושא הנדון בו בזמן. הפעילות מאפשרת לכל משתתף לנקוט עמדה אישית מנומקת ביחס לכל היגד ולאחר מכן לבחון את עמדתו ביחס לעמדותיהם של חבריו. היחשפות למגוון דעות מפתחת ומעודדת סובלנות וכבוד לעמדות של אחרים.

מומלץ להביא היגדים מתוך דבריהם של הוגי דעות, מן המקורות, מן העיתונות וכדומה. את ההיגדים אפשר לתלות כשלטים, לרשום כרשימה על דף או על מסך או להעביר בין המשתתפים בשיטת אקורדיון.

פעילות לדוגמה

פעילות נוספת לדוגמה

bottom of page