top of page

הדיון הקבוצתי מאפשר ללבן נושא או בעיה השנויים במחלוקת בצורה פתוחה וללא שיפוטיות. במהלך הדיון, המשתתפים מבררים לעצמם את עמדותיהם, נותנים להן ביטוי ומעריכים אותן מחדש בהתייחסות לדברי חבריהם. הדיון הקבוצתי מאפשר השתתפות פעילה של כל המשתתפים ומסייע ברכישת מיומנויות שיחה, הקשבה, נקיטת עמדה מנומקת ואינטראקציה חברתית בין המשתתפים.

Anchor 1

סיעור מוחות

מתודה זו מזמינה את המשתתפים להעלות רעיונות מגוונים ופתרונות יצירתיים בצורה פתוחה וללא שיפוטיות.

המתודה מאפשרת תרומה של כל המשתתפים ליצירת כיווני חשיבה רבים, באווירה של שיתוף פעולה ושל תמיכה הדדית. 

דוגמה לפעילות

Anchor 2

ניתוח אירוע

מתודה שמבוססת על הצגת אירועים (אחד או יותר), מציאותיים או דמיוניים, שממחישים מצבים מורכבים. ניתוח האירועים מזמן חשיבה רחבה והתמודדות עם בעיות ועם קונפליקטים ומעורר לנקיטת עמדה ולהצגת מגוון פתרונות. אפשר לנתח את האירועים במליאת הקבוצה או בתהליך תלת-שלבי: שלב אישי שבו כל משתתף נוקט עמדה מנומקת, גיבוש עמדה או פתרון קבוצתי בקבוצות קטנות ולבסוף דיון מסכם במליאה, שבו חשוב לתת ביטוי גם לעמדות מיעוט.

דוגמה לפעילות

דיון דילמה

דילמה מוסרית נוצרת במצב שבו ערכים מתנגשים ומתבקשת הכרעה מוסרית. המתודה לניהול דיונים בדילמות מוסריות פותחה במטרה לקדם את החשיבה המוסרית של התלמידים באמצעות התנסות בנקיטת עמדה המנומקת על בסיס ערכי. דיון בדילמות מקדם הבנה של ערכים ומפתח מיומנויות של השתתפות בדיון. דיון דילמה מתקיים בתהליך מובנה בן חמישה צעדים: הצגת הדילמה וחשיפת הקונפליקט המוסרי, הפעלת שיקול דעת אישי ונקיטת עמדה ערכית מנומקת, דיונים בקבוצות קטנות במטרה להגיע לנימוקים מוסכמים, דיון במליאה וסיכום רפלקטיבי להערכה מחודשת של עמדות המשתתפים.

דוגמה לפעילות

ניהול דיוני דילמה לקידום החשיבה המוסרית

Anchor 3

אקווריום

מתודת האקווריום נועדה למקד את המשתתפים בתהליכים קבוצתיים ובתרבות דיון ולפתח מיומנויות של הקשבה ושל מתן משוב. דיון אקווריום נעשה כאשר חלק מהמשתתפים – "הדגים" – יוצרים מעגל פנימי ומקיימים דיון ביניהם. יתר המשתתפים יוצרים מעגל חיצוני של משקיפים. עליהם להקשיב לדיון בלי להגיב ולהעריך את צורת השיח ואת התרומה היחסית של המשתתפים לדיון. עם סיום הדיון באקווריום, מתקיימת שיחת סיכום משותפת שבמהלכה המשקיפים נותנים משוב לקבוצת הדגים. מתודה זו מתאימה במיוחד להפעלה בקבוצות גדולות, שבהן קשה לאפשר ביטוי לכלל המשתתפים.

דוגמה לפעילות

Anchor 4
Anchor 5

בימת דיון

סבימת דיון היא מסגרת לדיון מובנה בפני קהל ובשיתופו. את הדיון מנהל יושב ראש ומשתתפים בו מספר דוברים שהתמחו בבעיה הנדונה. הקהל יכול להשתתף בדיון בהצגת שאלות או בהבעת דעה.

בימת הדיון מעניקה למשתתפים הזדמנות להתנסות בדיון פומבי בנושא שנוי במחלוקת המתנהל על-פי כללים דמוקרטיים, לפתח מיומנויות של הצגת עמדה ברורה ומנומקת ושל הקשבה פעילה וסובלנית, להעשיר ולהרחיב ידע בנושאים שונים ולטפח גישה ביקורתית המבחינה בין הערכות, דעות ועובדות. 

דוגמה לפעילות

bottom of page